Behöver du juridisk hjälp med en läkemedelsskada eller patientskada i Göteborg? Jag har erfarenhet inom medicinsk rätt och kan som ditt juridiska ombud gällande patientskador hjälpa dig att få den ersättning du har rätt till efter felbehandlingar och skador i vården.
Medicinsk rätt är ett brett rättsområde som omfattar juridiska frågor inom vården och hälsosektorn. Det kan handla om allt från ansvar vid vårdskador, läkemedelsskador, och operationer som gått fel, till tillämpningen av Patientskadelagen och frågor om patienters rättigheter. Att navigera i dessa ärenden kan vara komplext och kräver både juridisk expertis och en djup förståelse för hur vården fungerar. Om du har drabbats av ryggmärgsskador, neurologiska skador, eller någon annan vårdrelaterad skada, kan du ha rätt till betydande ersättning.
Nedan listas några vanliga typer av ärenden som kan uppstå inom medicinsk rätt:
Läkemedelsskador
Om du har drabbats av allvarliga biverkningar eller skador som orsakats av ett läkemedel kan du ha rätt till ersättning genom Läkemedelsförsäkringen. Det handlar ofta om allvarliga och oväntade biverkningar som nervskador, leverproblem, eller till och med hjärtsjukdomar, som inte skäligen borde tålas i förhållande till behandlingsnyttan. Denna typ av skada kan ha långvariga konsekvenser, och jag hjälper dig att maximera din ersättning för invaliditet, vårdbehov, och psykiskt lidande.
Patientskador
Vårdrelaterade skador som uppkommer vid felaktiga medicinska ingrepp eller behandlingar kan ge rätt till ersättning enligt Patientskadelagen. Detta kan inkludera komplikationer som uppstår under kirurgiska ingrepp, felaktigt hanterade operationer eller försenad diagnos av allvarliga sjukdomar som cancer eller hjärtsjukdomar. Här bedöms om vårdgivaren eller vårdpersonalen har brustit i sitt ansvar och om skadan kunde ha undvikits. Om du drabbats av neurologiska skador, ryggmärgsskador, eller andra långvariga hälsoproblem till följd av medicinska fel, kan du ha rätt till en betydande försäkringsutbetalning.
Felaktig vård
Om vårdpersonalen har agerat vårdslöst eller gjort felbedömningar som lett till skada, kan det finnas grunder för ett skadeståndskrav. Detta kan innefatta fall där patienter har fått felaktiga diagnoser, genomgått misslyckade operationer, eller fått bristfällig behandling som resulterat i allvarliga vårdskador. Exempel på detta är fördröjd behandling av neurologiska sjukdomar eller hjärtsjukdomar, vilket har lett till förlorad arbetsförmåga och behov av långvarig rehabilitering.
Informationsansvar och samtycke
Patienter har rätt att bli informerade om de risker som finns med en behandling och att ge sitt samtycke innan den utförs. Om du inte har blivit korrekt informerad om de potentiella riskerna med ett ingrepp eller en behandling, kan det finnas skäl att undersöka rättsliga möjligheter för att kräva ersättning. Detta är särskilt viktigt vid kirurgiska ingrepp där bristfällig information om riskerna har lett till allvarliga komplikationer som nervskador eller vårdrelaterade infektioner.
Ersättning och försäkringsfrågor
Processer kring ersättning för läkemedelsskador och patientskador kan vara komplexa och kräva att du hanterar kontakten med försäkringsbolag, vårdgivare, eller Läkemedelsförsäkringen. Att säkerställa att din försäkringsersättning är maximal är avgörande för att täcka medicinska kostnader, inkomstförlust, och framtida vårdbehov. Jag hjälper dig att navigera genom dessa processer och ser till att du får den ersättning du har rätt till för både psykiskt och fysiskt lidande.
Jag har studerat flera år på läkarprogrammet och har arbetat inom vården i flera år. Med min djupa kunskap om hur vården fungerar, i kombination med min jur. kand.-examen och notariemeritering, har jag både juridisk och medicinsk expertis för att bistå dig i frågor som rör medicinsk rätt. Jag hjälper dig att få rättvisa och den ersättning du är berättigad till.
Behöver du juridisk hjälp med något av ovanstående, eller har du råkat ut för en läkemedels- eller patientskada? Tveka inte att kontakta mig för en bedömning av ditt ärende.
Nedan finner du en lista med vägledande avgöranden från Patientskadenämnden, som belyser hur patientskadelagen har tillämpats i olika fall. Genom att ta del av dessa fall kan du få en bättre förståelse för hur liknande situationer har bedömts och vad som kan krävas för att få ersättning vid en patientskada. Denna lista är till hjälp för att skapa insikt om vilka skador och förhållanden som ger rätt till kompensation, och hur nämnden väger olika faktorer.
2023:04
Fråga om ersättning för kostnader för privat vård samt invaliditetsgrad för skada på en erogen zon. Kostnaden för en privat plastikoperation ersattes då operationen inte kunde utföras inom allmän vård. Invaliditetsgraden för skada på en erogen zon bedömdes högre än tidigare åsatt.
2023:03
Kostnad för vård som förelegat före patientskadan bedömdes som ersättningsbar då den var ett led i att åtgärda skadan. En patient som behövde revidera en rotfyllning före en tandkrona bedömdes ha rätt till ersättning.
2023:02
Ersättning för sveda och värk skulle istället lämnas enligt Trafikskadenämndens tabell för sveda och värk, då temporär invaliditet inte ansågs lämplig som ersättningsform.
2023:01
Smärta i axeln efter vaccination (SIRVA) bedömdes ha samband med vaccinationen. Skadan bedömdes kunna ha undvikits med ett annat utförande av injektionen, och ersättning beviljades.
2022:20
Förskrivning av läkemedel "off-label" ansågs inte strida mot föreskrifter eller anvisningar och ersättning nekades.
2022:19
Patient med tillfällig anställning före en patientskada bedömdes ha rätt till ersättning för inkomstförlust i nivå med tidigare inkomst.
2022:18
Omvänd bevisbörda tillämpades i frågan om fortsatt ersättning för inkomstförlust, och bolaget kunde inte visa att besvären från skadan hade klingat av. Patienten hade därför rätt till ytterligare ersättning.
2022:17
Preskription av vissa ersättningsanspråk vid omprövning hindrade inte att en ny begäran kunde prövas gällande senare ändrade förhållanden.
2022:16
Smitta överförd från en medpatient omfattades inte av patientskadelagens bestämmelser. Ingen ersättning beviljades då smittan bedömdes överförd från en medpatient snarare än genom vårdåtgärd.
2022:15
Insjuknande i covid-19 efter utskrivning från sjukhus ansågs inte ha samband med vården. Ingen ersättning beviljades.
2022:14
Insjuknande i covid-19-infektion en vecka efter utskrivning från sjukhus bedömdes inte ha samband med vården, och ingen ersättning beviljades.
2022:13
Begäran om omprövning av ett tidigare beslut prövades enligt äldre preskriptionsregler i patientskadelagen, och ingen preskription förelåg för ärendet.
2022:12
En allvarlig infektion som överförts vid operation för ärrbråck bedömdes inte vara något som skäligen skulle behöva tålas, och ersättning beviljades.
2022:11
Fördröjd diagnos och behandling av tandlossningssjukdom samt omotiverad implantatbehandling bedömdes ha lett till personskada. Ersättning beviljades för skadan.
2022:10
En infektion som uppstod i operationsområdet till följd av att patienten inte följde rekommendationer gällande eftervården bedömdes inte vara ersättningsbar.
2022:09
Bristande övervakning av en patient inom slutenvården möjliggjorde en våldtäkt av en medpatient. Ersättning beviljades för patientens ökade psykiska besvär.
2022:08
Operation för misstänkt ljumskbråck bedömdes vara motiverad trots att bråcket inte påvisades vid ingreppet. Inflammation vid insättning av förstärkande nät bedömdes vara en avsedd effekt av behandlingen, och ingen ersättning beviljades.
2022:07
Utökad arbetsoförmåga lång tid efter patientskadan bedömdes vara skadebetingad. Ytterligare ersättning för arbetsoförmåga beviljades.
2022:06
En förändring i patientens gångmönster efter en skada bedömdes vara en påtaglig utseendemässig skadeföljd, och ersättning för lyte beviljades.
2022:05
Den medicinska invaliditeten efter en höftprotesoperation bedömdes vara högre än initialt åsatt. Ytterligare ersättning för invaliditet beviljades.
2022:04
Den förväntade medicinska grundinvaliditeten efter en knäprotesoperation bedömdes vara 5 procent. Ytterligare ersättning beviljades.
2022:03
Vid en skälighetsbedömning jämfördes en tillförd infektion med den ursprungliga skadans omfattning och risken för infektionen. Ersättning beviljades.
2022:02
En patient som drabbats av ansiktsförlamning bedömdes ha rätt till ersättning för utseendemässig skadeföljd, baserat på dokumenterad skada. Ytterligare ersättning beviljades.
2022:01
Ersättning för kostnader för potenshöjande läkemedel beviljades inte. Däremot ansågs effekten av behandlingen påverka bedömningen av medicinsk invaliditet gällande nedsatt sexualfunktion.
2021:10
Medicinsk invaliditet kopplad till smärta och nedsättning av sexualfunktion bedömdes berättiga till ytterligare ersättning.
2021:09
Även i detta fall bedömdes medicinsk invaliditet vid smärta och nedsättning av sexualfunktion berättiga till ytterligare ersättning.
2021:08
En infektion orsakad av ett överfört smittämne ansågs inte skäligen behöva tålas, och ersättning beviljades.
2021:07
Hotellvistelse på ett av vården bekostat hotell ansågs inte utgöra hälso- och sjukvård, och ingen ersättning beviljades.
2021:06
En patient som drabbats av blodproppar på grund av utebliven trombosprofylax efter en njurstensoperation bedömdes vara berättigad till ersättning.
2021:05
Diagnos och behandling av en patient med blod i avföringen bedömdes som bristfällig, och ersättning beviljades.
2021:04
Utsättning av läkemedel under pågående behandling, som inte var medicinskt motiverad, ansågs berättiga till ersättning.
2021:03
Olycksfall i samband med förflyttning av en patient under vård bedömdes vara ersättningsbart.
2021:02
Konsekvenserna av en fördröjd diagnos och behandling av sepsis (blodförgiftning) bedömdes berättiga till ersättning.
2021:01
Ersättning beviljades för förlust av underhåll vid ett tidigarelagt dödsfall.
2020:18
En infektion orsakad av överfört smittämne bedömdes inte ha varit möjlig att undvika och fick skäligen tålas. Ingen ersättning beviljades.
2020:17
Infektion som inte orsakats av överfört smittämne bedömdes inte vara ersättningsbar.
2020:16
Infektion orsakad av överförd smitta ansågs berättiga till ersättning.
2020:15
Skyldigheten att begränsa skadans ekonomiska effekter bedömdes föreligga, och ytterligare ersättning beviljades.
2020:14
Ambulanspersonal agerade oaktsamt när de försökte återställa en patientens axel som var ur led, vilket ledde till en armfraktur. Ersättning beviljades för skadeståndsgrundande oaktsamhet.
2020:13
En patient ansågs inte ha gett sitt informerade samtycke till ett kirurgiskt ingrepp där en godartad fettknöl avlägsnades. Ersättning beviljades.
2020:12
Förvärrade psykiska besvär hos en psykiskt skör individ bedömdes motivera en höjning av den medicinska invaliditeten. Ytterligare ersättning beviljades.
2020:11
En patient drabbades av stroke på grund av utebliven behandling med blodförtunnande läkemedel. Nämnden bedömde att detta hade kunnat förhindras om behandlingen getts, och ersättning beviljades.
2020:10
Vid förlossning togs flera felaktiga beslut, vilket bedömdes som oaktsamhet av den grad som krävs för ersättning enligt skadeståndslagen. Ersättning beviljades utan tillämpning av patientskadelagens ersättningstak.
2020:09
En tandbro cementerades fast vid första utlämningen, vilket inte ansågs vara vedertagen behandling på grund av risken för senare justeringar. Ersättning beviljades för oaktsamhet.
2020:08
En patientskada i form av ögonbesvär motiverade högre ersättning för sveda och värk samt ersättning för bestående men. Ytterligare ersättning beviljades.
2020:07
Patientskadenämnden bedömdes inte vara behörig att uttala sig om försäkringsbolags förbehåll gällande omprövning vid väsentligt ändrade förhållanden.
2020:06
En mor till ett barn som avled vid förlossning bedömdes inte ha visat att hennes psykiska lidande översteg den schablonmässiga akuttiden på ett år. Ingen ytterligare ersättning beviljades.
2020:05
Nämnden beaktade skriftliga uppgifter från en patients anhörig som en del av bevisvärderingen, och ersättning beviljades.
2020:04
Ersättning beviljades för utseendemässig förändring i form av tardiv dyskinesi, en störning som orsakar ofrivilliga rörelser, och bedömdes som missprydande enligt ersättningstabell.
2020:03
En skada på ischiasnerven i samband med en operation för åderbråck bedömdes ha ett samband med patientens position på operationsbordet. Ersättning beviljades.
2020:02
Besvär såsom trötthet, huvudvärk och depression efter en traumatisk hjärnblödning jämställdes med besvär efter en stroke, och ytterligare ersättning beviljades.
2020:01
En patient med ögonskada beviljades höjd invaliditet för krok- och dubbelseende som orsakade ljusöverkänslighet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Ytterligare ersättning beviljades.
2019:15
Tidpunkten för preskription vid begäran om omprövning bedömdes vara inom lagens ramar, och ingen preskription tillämpades.
2019:14
Ytterligare ersättning beviljades för synförlust i samband med en skada.
2019:13
En skada orsakad av en medpatient bedömdes inte vara ersättningsbar.
2019:12
Nämnden betonade vikten av noggrann anamnes vid diagnostisering av stroke och beviljade ersättning.
2019:11
Omräkningsfaktormodellen tillämpades vid beräkning av ersättning för bestående men vid höjning av invaliditetsgraden. Ytterligare ersättning beviljades.
2019:10
En patientskada som tidigarelade ett vårdbehov som skulle ha uppstått i framtiden bedömdes enligt principen om befintligt skick, och ytterligare ersättning beviljades.
2019:09
Inbesparade levnadsomkostnader samordnades inte vid ersättning för inkomstförlust. Ytterligare ersättning beviljades.
2019:08
Invaliditetsgraden för grundsjukdom bedömdes utifrån det medicinskt förväntade operationsresultatet. Ytterligare ersättning beviljades.
2019:07
Fördröjd diagnos och behandling av bukbesvär ledde till ersättning.
2019:06
Ersättning beviljades för förskrivning av läkemedel utifrån individuella förutsättningar.
2019:05
Solidariskt ansvar för olika vårdgivare vid tandbehandling ledde till ersättning.
2019:04
Abort ansågs vara likställd med missfall i ersättningshänseende, och ytterligare ersättning beviljades.
2019:03
Fördröjd diagnos och behandling av bettfysiologiska besvär resulterade i ersättning.
2019:02
Frågan om utebliven aktieutdelning skulle räknas in i inkomstunderlaget när en patient enbart var delägare men inte arbetade i företaget, ledde till att ingen ersättning beviljades.
2019:01
Ytterligare ersättning beviljades för förlust av tand.
2018:17
Bristande information om risker och fördelningen av bevisbörda och beviskrav resulterade i ersättning.
2018:16
Ytterligare ersättning beviljades efter bedömning av medicinsk invaliditet vid synfältsdefekter på båda ögonen.
2018:15
Fördelning av ersättning för sveda och värk mellan grundsjukdom och patientskada ledde till beslut om ingen ytterligare ersättning.
2018:14
Ett trycksår hade kunnat undvikas om vårdriktlinjer hade följts, och ersättning beviljades.
2018:13
En infektion bedömdes i en skälighetsbedömning vara ersättningsbar.
2018:12
Ersättning för anspänning i arbete ansågs även gälla för anspänning under studier, och ytterligare ersättning beviljades.
2018:11
Ersättning för sveda och värk kan beviljas för två skilda skador även om den akuta sjukdomstiden överlappar. Ersättning beviljades.
2018:10
En tillförd infektion i ögats inre delar ansågs vara ersättningsbar.
2018:09
En tillförd infektion i ögats yttre delar ansågs inte vara ersättningsbar.
2018:08
Förhöjd ersättning för sveda och värk beviljades vid en svår skada under sjukhusvistelse. Även bedömning av invaliditet vid bilaterala amputationer resulterade i ytterligare ersättning.
2018:07
Val av metod vid bröstrekonstruktion resulterade i ersättning.
2018:06
Ytterligare ersättning beviljades efter samordning av förmåner vid beräkning av förlust av underhåll.
2018:05
Ersättning beviljades för tidigarelagd hemresa för en anhörig till en avliden patient.
Patientens val av operationsmetod utesluter inte att andra behandlingsmetoder kan bedömas vara ersättningsgrundande. Ersättning har bedömts utifrån den skada som uppkommit trots patientens val av metod.
Ett ingrepp som inte varit medicinskt motiverat ansågs ge rätt till ersättning.
Patienten valde en operationsmetod men det framkom att ett alternativt tillvägagångssätt var tillgängligt och hade kunnat undvika skadan. Detta motiverade ersättning.
En bror ansågs ha en tillräckligt nära relation till den avlidne för att tillerkännas anhörigersättning, trots att sådana ersättningar oftast är begränsade till nära familjemedlemmar.
Rätten att upphöra med utbetalning av ersättning för inkomstförlust granskades och bedömdes motivera fortsatt ersättning.
Skadelidande har en skyldighet att försöka minimera de ekonomiska effekterna av sin skada, men om detta inte har gjorts kan viss ersättning fortfarande beviljas.
Skador som uppkommit i samband med ett olycksfall ansågs vara ersättningsbara.
Vårdbidrag som inte har någon koppling till patientskadan får inte användas som grund för att minska ersättning för inkomstförlust.
En fördröjd diagnos på en patient utan mjälte resulterade i en skada som ansågs vara ersättningsbar, inklusive frågan om oaktsamhet.
Medicinsk invaliditet bedömdes med hänsyn till patientens grundtillstånd, vilket ledde till ytterligare ersättning.
Oro orsakad av en fördröjd diagnos bedömdes vara jämförbar med den oro som uppstår vid fördröjd cancerdiagnos. Detta gav rätt till ersättning på 40 000 kr.
En tidigare bedömning som resulterade i nollersättning utesluter inte att den skadelidande har rätt att få sin sak omprövad vid ändrade förhållanden.
Medicinsk invaliditet relaterad till nedsatt sexualfunktion gav rätt till ytterligare ersättning.
Ersättningsnivåer för en skadelidande som inte omfattas av barnschablonmodellen bedömdes utifrån individuella inkomstförhållanden.
En onödig operation ansågs ge rätt till ersättning.
Nämnden beslutade att ombudskostnader inte skulle ersättas i detta fall.
Begravningskostnader som översteg den vanliga schablonen bedömdes vara ersättningsbara.
Fördröjd diagnos av ALS bedömdes orsaka en merskada, vilket gav rätt till ersättning.
Lunchkuponger och sjukvårdsförsäkringar ansågs inte ingå i inkomstunderlaget vid ersättningsberäkning.
Ett fall med fördröjd diagnos av stroke bedömdes inte ge rätt till ersättning.